Meteen naar de content. Meteen naar de navigatie.

Het land Moldavië

De Republiek Moldavië is een republiek in Oost-Europa. In het zuiden en westen grenst het land aan Roemenië, in het noorden en oosten aan Oekraïne. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 is Moldavië een onafhankelijke staat. Het land is net iets kleiner dan Nederland en heeft 3 miljoen inwoners. De hoofdstad heet Chisinau.

Een foto van Ţînţăreni

Het land kent strenge winters en warme zomers. Het landschap is glooiend en lieflijk en doet soms denken aan Toscane. ’s Zomers zijn overal velden met zonnebloemen te zien. Moldavië is een agrarisch land met veel vruchtbare grond. Het was ooit de graanschuur van Rusland en het was een grote wijnleverancier, met beroemde wijnen van wijnhuis Purcari, die zeer geliefd waren bij het Engelse Koninklijk Huis.

Helaas heeft dit mooie land ook minder mooie kanten. Ruim 75 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Moldavië is daarmee het armste land van Europa. De prominente rol in graan en wijn is verloren gegaan. De wijngaarden zijn destijds vernield om het drankprobleem te verminderen. Dit had natuurlijk niet het gewenste resultaat.

Om de problemen te ontvluchten grijpen veel mensen naar de drank. Dronkenschap is een permanent en veelvoorkomend onderdeel van de samenleving. De gevolgen hiervan in de gezinnen laten zich raden. Ongeveer een kwart van de bevolking (de werkende klasse) werkt tijdelijk of permanent in het buitenland om de slechte economische situatie in het land te ontvluchten. Kinderen worden slecht of niet opgevoed, ouderen blijven alleen en onverzorgd achter.

De stichting Hart voor Moldavië verzorgt samen met de lokale partners diverse projecten voor kwetsbare mensen. We hopen hiermee een positieve verandering aan te brengen in dit land, al is het op beperkte schaal.